Äärellä Runoja ja ajatuksia

Äärellä - Mikä on runo?

  • Äärellä - Mikä on runo?

Mikä on runo?

Runo on vanha tarinoiden kertomisen ja tunteiden ilmaisemisen väline. Tai jotain sellaista, kai. Minä en ole kirjailija, kirjallisuustieteilijä enkä folkloristi, joskin suomen kielestä minulla on jokin todistus.

Vallitsevan käsityksen mukaan kieli elää ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja muokkautuu joka kerran, kun sitä käyttää. Kuka tahansa voi keksiä kieleemme uusia sanoja ja toisaalta päättää, mitä olemassa olevia sanoja käytetään jatkossa. Joka päivä sinäkin muokkaat suomen kielestä sitä versiota, joka se tulee olemaan tuhannen vuoden kuluttua. Kieli on jokaisen yksityisomaisuutta.


Äärellä-runoblogi

Tämä blogi tulee sisältämään kirjoittamiani runoja, ajatuksia, tunnelmia. Verbaalinen ilmaisu on syttynyt minussa jo kauan sitten, mutta onhan se nyt herkkä ja outo asia jaettavaksi.

Olen löytänyt kirjoittamisen uudelleen viimeisen vuoden aikana, kun olen työskennellyt copywriterina. Kirjainten virran tukkeena ollut tulppa on kaiketi lennähtänyt työhuoneen roskakoriin. Kesällä 2016 minusta alkoi yhtäkkiä tuntua, että kirjoittaminen tuntuu tärkeältä myös työajan ulkopuolella.

Taide, kieli ja niiden kokeminen ovat vapaata maaperää kenelle tahansa. Otan tässä blogissa rohkeasti oman tilani kahdella tavalla, 1) jakamalla runojani ja 2) pohtimalla toisten runoista syntyviä merkityksiä täysin omista, subjektiivisista lähtökohdistani. Uskon että saan sillä tavalla parhaan ja kiinnostavimman tuloksen juuri tähän kontekstiin.


Runo – mikä on?

On olemassa sanoja ja sitten on olemassa merkityksellisiä sanoja oikeilla hetkillä. Voisikohan verbaalista ilmaisua verrata vaikka taitoluisteluun – kielenä toimii vauhti ja luistelijan ruumis kaikkine lihaksineen, mutta intohimoiset piruetit, jäähän piirtyvät raapaisut, luistelijan herkästi ojentuva käsivarsi tai valossa välkähtävä terä ovat tähtihetkiä. Oikealla sekunnilla ja oikeasta kulmasta katsottuna sisälle syttyvä tunne on sykähdyttävä.

Joskus tulee vain sellainen olo, että jokin sisällä syttyvä kipinä tai oivallus on parasta kirjoittaa paperiin ennen kuin se katoaa. Mutta kirjoittaminen ei ole niin yksinkertaista. Usein asia saa aivan uudenlaiset piirteet sillä sekunnilla, kun ensimmäinen sana iskeytyy tekstin alkuun.

Ajatus saattaa alkaa elää omaa elämäänsä sanojen heittelehtiessä itsekseen. Kun teksti on valmis, sen merkitystä voi joutua itsekin pohtimaan. Mistäs tämä oikein tuli?

Paksua vanhaa runokokoelmaa selatessa voi tulla samanlainen tunne kuin Tinderin deittiapplikaatiossa: ei, ei, ei, ei, ei... Kunnes se iskee: OHO. Vau. Merkityksellisen säkeen kirjoittaja ei välttämättä ole aina Eino Leino, vaan kyseessä voi olla myös täysin tuntematon nimi. Joskus on käynyt niinkin, että ravintolan WC-kopin seinään raapustettu yöllinen filosofia on ratkaissut suuria henkisiä ristiriitoja.

Sellainen on kamalan lohdullista, ja sen turvin ehkä minäkin saan luvan kirjoittaa omia syviä syntyjäni paperiin. Mikä on runo? En tiedä, mutta minä kirjoitan niitä näin.

Kaikki, mitä elämässäni teen, on kuitenkin vain pisara meressä. Toisaalta mitäpä muutakaan meri on kuin suuri joukko yksittäisiä pisaroita?

Sen suurempia vastauksia ei ole.


Helena Nurmikari

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näen silmissäni suuren lyhteen
kun runosi liittyvät yhteen
siitä riittää runoja monille,
kuin kauroja naapurin ponille.

Pisara meressä ei ole yksin
se on kaikkien kanssa sylityksin
aallon harjalla kukin vuorollaan,
laulaa meri omalla kuorollaan.

Tulvavesistä runot puhkee
muodostuu se valtameri uhkee
sanoista kauniista muodostuu riimit,
aiheena elämä ja elämän miimit.

Käyttäjän HelenaNurmikari kuva
Helena Nurmikari

Oih, olipas kiva yllätys että täältä kommenteista löytyi runo!! :) Vau, kiitos, Ari! Täyttäkäämme some runoilla - paremmin ne täällä viihtyvät kuin yksin nukkuen kirjahyllyissä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiva juttu, mielenkiintoista uutta tulossa.

Käyttäjän HelenaNurmikari kuva
Helena Nurmikari

Kiitos, kiva kuulla että heti löytyi lukijoita! :) Tervetuloa seuraamaan.