Äärellä Runoja ja ajatuksia

Äärellä - Saanko minä tulkita runoja ja lyriikkaa?

Me 1980-luvulla syntyneet luemme varmaan enemmän lyriikkaa kuin runoutta. Huolellisesti tehdyssä rock-musiikissa on parhaimmillaan syvät lyriikat, jotka vertautuvat jopa korkeakulttuuriseen runouteen. Niin – ironisen sävyn taustalla voi nyt erottaa kaiun ennakkoluuloista. Se on tarkoituksellista.

Eräs suomalaisen rock-kappale alkaa seuraavin sanoin:


       Elämän keskipäivässä
       minäkin eksyin synkkään metsään
       aamupäiväin kappaleisiin
       iltojen ikävään
       missä
       kasvot puhuvat omaa kieltään
       oppivat suruaan nauramaan
       ja elämän hauraat astiat
       katsovat ihmetellen toisiaan


Kaunista, eikö? Kyseessä on CMX-yhtyeen kappale nimeltä Aura (1994), joka on kuulunut suosikkeihini jo 15 vuoden ajan. Olen aina ajatellut, että elämän keskipäivään eksyminen viittaa keski-iän kriisiin ja rakkauden muuttumiseen vuosikymmenten kuluessa. Teini-ikäisenä tuo säe merkitsi minulle ennustusta tulevaisuudesta. Se toi jotain lohtua siitä, että kun edes keski-ikäiset eivät ole kartalla tunteissaan, ei minunkaan tarvitse.

Tiedänkö vieläkään, mitä A. W. Yrjänä on tuota kirjoittaessaan tarkoittanut? En. Tulkinta on oma subjektiivinen merkitykseni, enkä ole koskaan kaivannut sille vertailukohtaa. Se on oma maailmani ja oma filosofiani, jossa kylven aina tuota kappaletta kuunnellessani.


Rokkikukko sukeltaa 1300-luvulle

Eräänä tavallisena arkipäivänä etsin töissä jotain detaljia Dantesta, kun Wikipedia-sivusto räjähti yllättäen kasvoilleni. Sieltä löytyi nimittäin sitaatti Jumalaisen näytelmän alkusäkeistä:


       Elomme vaelluksen keskitiessä
       ma harhaelin synkkää metsämaata
       polulta oikealta poikenneena.

       Ah, raskasta on sanoa kuink' oli
       tuo salo kolkko, autio ja sankka!
       Sit' aatellessa vielä muisti säikkyy.CMX-fani minussa koki ihanan järkytyksen: Auran alkusäkeethän on lainattu suoraan Dantelta! Tunsin valtavaa onnistumista ja kiihkoa, sillä olin löytänyt vanhasta suosikkikappaleestani uuden näkökulman ja viittauksen merkittävään maailmankirjallisuuden klassikkoon. Kun suurin innostus laantui niin tajusin, että moni lienee pitänyt viittausta itsestäänselvyytenä alusta lähten.

Kysymys kuuluukin: onko minulla oikeutta oivaltaa tätä yhdennäköisyyttä itse? Enkö silloin rakenna turhaan alusta asti tulkintaa, joka on rakennettu valmiiksi jo aiemmin?


”Olisihan minun pitänyt lukea Dantea – ja olisihan minun vähintään pitänyt lukea, mitä suosikkiyhtyeeni lyriikoista on vuosikymmenten varrella kirjoitettu!”
 

En kuitenkaan kuulu niihin korkeakulttuurisiin ihmisiin, jotka löytävät CMX:n kappaleesta viittauksen Danteen. Kuulun niihin ihmisiin, jotka löytävät Dantesta viittauksen CMX:ään.

Lyriikka oli onnistunut ikiaikaisessa tehtävässään ja lennättänyt jälleen yhden pahaa-aavistamattoman ihmisen seitsemänsataa vuotta johonkin suuntaan. Kirjahyllyssäni komeilee CMX:n ansiosta nyt kuvitettu laitos Jumalaisesta näytelmästä.


Sinne ja takaisin – tai sittenkin vain tässä

Runoudessa ja kulttuurissa kaikki säkeet ja ajatukset kulkeutuvat hallitsemattomasti. Vaikuttaa siltä, etteivät ihmisyyden kokemukset ole lainkaan riippuvaisia ajasta. Tietämisen vaatimukset ovat samalla tavoin hallitsemattomia tässä hetkessä – miten ihmeessä olisin Dantea lukematta tiennyt, että Auran alku on viittaus ylipäätään mihinkään?

Ajalla ja vuosisadoilla ei ole tekstin kannalta merkitystä. Tulkitsija on ainoa, joka on pysähtynyt yhteen hetkeen.

Ja juuri sen nojalla tulkitsijalla on aina oikeus kaivaa aarre uudestaan esiin omin käsin. Pakko lainata tähän loppuun toista CMX:n kappaletta (Kuoleman risteyksestä kolme virstaa pohjoiseen):


       Kaikki mitä teet on tehty
       kaikki mitä näet on nähty
       kaikki mihin kosketat on monin käsin kosketeltu

       muttei sinun käsilläsi
       muttei sinun silmilläsi
       muttei sinun sisälläsi ennen kuin on itse tehty.Helena Nurmikari

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Yhden olen oppinut! Runoja ei ole hyvä tulkita. Runot on hyvä kokea tuntea ja tunnistaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaisessa rock ja pop-musiikissa on suuri liuta loistavia sanoittajia, joiden lyriikassa yhdistyvät niin riimit kuin sanoma ja syvällisyys.

Martti Syrjä, Hector, Juice, Vexi Salmi, Junnu Vainio, j.n.e. Jopa rillumarei Repe Helismaalla on syvällisiä symboliikkaa sisältäviä sanoituksia, joista tunnetuin lienee "Päivänsäde ja menninkäinen".

Nostaisin ehkä Juicen kokonaisuutena parhaaksi, kun kaikki osatekijät arvioidaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juicellahan oli runokokoelmiakin. Lainasin niistä aikoja sitten kirjastosta jonkun, mutta ei sytyttänyt ja tuotanto taisikin olla aika epätasaista. Pitääkin ensi kerralla kysyä löytyisikö Sanataiteilija kävi täällä, Juice Leskisen valitut runot 1975–2007.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juice_Leskisen_kirja...

Käyttäjän HelenaNurmikari kuva
Helena Nurmikari

Niin onkin! Lyriikka on ihanaa. Päivänsäde ja menninkäinen on kyllä todella hyvä ja kaunis. Olemme onnekkaita, kun Suomesta löytyy niin monta loistavaa kirjoittajaa. :)

A. W. Yrjänäkin on tehnyt runoja ja julkaissut niitä erillisenä teoksina. Kovin ovat erilaisia kuin lyriikat, minusta, hyvää tietenkin kaikki.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ikuisesti käsittämättömiä lyriikoita:
- Zen Cafe: "Seiso väkevästi sänkys edessä aamuisin". Miten ihmeessä seistään väkevästi ja miksi? Ja miksi sängyn edessä?
- Dingo: "Rakkauden hinta on nimensä veroinen". Minkä nimen? Rakkaus? Hinta? Rakkauden hinta, mikä nimi se on?
- Neljä ruusua: "Palava maa, valuva taivas". Maa voi ehkä palaa mutta miten hemmetissä taivas voi valua?

Parempi kai kun jatkossakin tulkitsen sanoitukset diibadaabaksi ja kuuntelen soittamista.

Käyttäjän HelenaNurmikari kuva
Helena Nurmikari

Heh, minulle tuo Zen Cafe on ollut aina selvä! :) Koko biisi kehottaa tekemään asioita, ja minusta siinä on sellainen tekemisen meininki - "älä jahkaile vaan ota ohjat käsiisi". Väkevästi seisominen sängyn edessä aamuisin on minusta sitä, että nousee uuteen päivään itsevarmana ja valmiina ottamaan haasteet vastaan. Vastakohtana voisi olla vaikka velttona seisominen ja kyyristeleminen.

Dingosta en kyllä osaa sanoa. Onkohan olemassa jokin sanonta, jossa sanotaan "rakkauden hinta on X"?

Palava maa ja valuva taivas taas muodostavat ahdistavat seinät. Palavalta maalta haluaisi pakoon, mutta se ei paljon auta kun taivas on putoamassa niskaan. Toisaalta kyllähän taivas voi valua myös sateena - joka sitten sammuttaa sen palavan maan?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Me 1980-luvulla syntyneet luemme varmaan enemmän lyriikkaa kuin runoutta."

- Ai? Meille 1960-luvun lapsille lyriikka on osa runoutta, epiikan ohella tietenkin.

Ja Jukka Konttisen ajatusten inspiroimana: Marionin laulama "kosketuksen puutetta mikään ei voi korvata" on yllättävää iskelmälyriikkaa, jolla on voitettu Syksyn sävel v. 1977. (Rakkaus on hellyyttä, san. Chrisse Johansson)

Käyttäjän HelenaNurmikari kuva
Helena Nurmikari

Niin, no niille jotka laskevat lyriikan runouteen niin näkökulma onkin selkeä. :) Mutta runot ja lyriikka meinaavat kuitenkin usein olla eri lokeroissaan. Eikä kannattaisi.

Törmäsin muuten Akateemisen kirjakaupan musiikkihyllyssä teokseen, johon oli koottu kaikki(?) Ismo Alangon lyriikat. Siis lyriikkaa kirjana - ihan kuin runojakin! Tulin tosi hyvälle mielelle, koska tuommoista opusta kaipaisin kyllä muidenkin artistien ja yhtyeiden tuotannosta.

Monelle on sitä paitsi vaikeaa kuunnella sanoja musiikin seasta. Lyriikka toimii useammalla tasolla kuin runot, sekä osana musiikkia että itsenäisenä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä noita samanlaisia opuksia löytyy, vaikkpa Juicelta. Ismo Alangon lyriikat kirjana antaa kuvan siitä miten vähän tuotannosta nousee hiteiksi. Eikös Eino Leinon lyyrillinen tuotantokin ole paljon enemmän kuin Vesa-Matti Loirin nostamat laulut?