Äärellä Runoja ja ajatuksia

Joulupukki on perinteikäs johtaja

  • Joulupukki on perinteikäs johtaja

Joulupukki on yksi maailman kuuluisimmista johtajista ja siksi erittäin kiireinen mies. Hänellä on juuri ja juuri aikaa tavata kaikkia pieniä alaisiaan. Jatkuvan kiireen vuoksi Joulupukki on delegoinut tehtäviään.

Moni miettii, mihin Joulupukin työaika oikeastaan menee. Ahkerat tontut nimittäin suorittavat kaikki Korvatunturin askareet: he siivoavat tallin ja saunan, ruokkivat pihapiirin eläimet sekä nikkaroivat ja paketoivat kaikki maailman lasten joululahjat. Joulupukin osuutta ei moni tajua epäillä, onhan hän korkeassa asemassa oleva mies.

Joulupukki on rekrytoinut omien edustustehtäviensä hoitamiseen monta punanuttuista sijaista. He suorittavat asiakaskohtaamiset groundlevelillä, esimerkiksi kauppakeskuksissa ja koulujen joulujuhlissa. Kiitos pitkittyneistä työvuoroista menee kuitenkin Korvatunturin pukille.

Vaikka pukki ei kovin usein tonttupajalla ehdi käväistä niin hän näyttää muiden silmissä silti todella ahkeralta. Asiakasrajapinnassakin ihmetellään, että miten se Joulupukki oikein ehtii kaiken.

Tontut vakoilevat pukin puolesta, ketkä ovat kilttejä ja keitä pitää rankaista kepillä. Lapset tietävät olla varpahillaan, kun tontut kurkkivat ikkunoista ja arvioivat heidän jokaista liikettään. Pukki pitää kerätyt tiedot visusti itsellään ja jakaa tulokset vuosibonusten muodossa. Tuliko uusi kelkka vai risuja?

Oikea Joulupukki tekee töitä vain jouluaattona – siis yhtenä päivänä vuodessa. Se on aivan loistava hetki kerätä kiitos tehdystä työstä. Tänä vuonna me ollaan onnistuttu! Miljoonat punaposkiset lapset kiittelevät papereihin käärityistä bonuksistaan, tarjoilevat Joulupukille joulukakun viipaleita ja tulevat istumaan syliin.

Kiireen vuoksi Joulupukki ei valitettavasti mitenkään ehdi välittää lasten kiitoksia eteenpäin tontuille. Eihän siitä jatkuvasta asiakaspalautteen kierrättämisestä olisi mitään käytännön hyötyä.

Vaikka Joulupukki vaatii muilta täydellisyyttä, hän tulee itse vuoden ainoaan palaveriinsa usein myöhässä. Toivottavasti ei sentään humalassa.

Oletko muuten koskaan nähnyt suomalaista tonttua edustustehtävissä ulkomailla? Pukki ottaa johtajan ominaisuudessaan kopin Korvatunturin suhteista ja vetää välistä upeimmat kansainväliset kohtaamiset. Sanomalehteen painetaan Joulupukin nimi ja hymynaamainen kuva. Tontut saavat kahvitauolla lukea jutun lehdestä.

Joulupukilla on muutenkin hienommat työsuhde-edut kuin muilla. Hän saa käyttöönsä porojen vetämän reen, ja hänellä on muita isompi hiippalakki.

Aina silloin tällöin joku yrittää tavoittaa Joulupukkia. Perinteisesti kontaktia haetaan käsin kirjoitetulla kirjeellä, johon raapustetaan herkkiä toiveita tulevalle vuodelle. Vaikea sanoa että lukeeko pukki kirjettä, mutta vastausta siihen on kyllä turha odottaa.

Ei ole ihme, että Joulupukin läheisyydessä alkaa aina jotenkin jännittää. Mitähän se minusta ajattelee?

Tässä kohtaa on nyt tärkeää muistaa, että Joulupukin kunniaa ei pidä kyseenalaistaa. Hän on manipuloinut työyhteisöä sillä tavalla, että lumivyöryn vaara on suuri. Jos joku onneton tonttu alkaa epäillä Joulupukin merkitystä tai olemassaoloa, niin Joulupukin fanijoukot alkavat hyvin äkkiä kerääntyä kuusen ympärille iloiseen piirileikkiin.

Hiippalakit heiluen he kantelevat kaiken pukille, ja silloin sitä vasta ollaan pulassa. Bonukset voi unohtaa ja todennäköisesti koko tonttupajan. Pukin itsensä ei tarvitse muuta kuin myhäillä partaansa ja toivotella hyvät joulut sekä onnea uusiin haasteisiin.

-----------------------
Helena Nurmikari

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Näin se on nähtävä! Muuten: miksi Joulupukkia ei pyydetä luennoimaan tai konsultoimaan johtajuuskysymyksistä, kun ukolla kuitenkin sesonkiluontoisen työnsä luulisi olevan runsaasti aikaa? Kevättalvisin tunturihotelleissa kokoontuu jos jonkinlaista herra- ja rouvakööriä, ja samoilta leveyspiireiltä lyhyen matkan päästä löytyisi sekä johtajuuden että globaalin pientavaralogistiikan ehdottomasti tunnetuin ammattilainen esittelemään näkemyksiään.

Miksi eversti evp tai poispotkittu jääkiekkovalmentaja olisivat yhtään pätevämpiä luennoitsijoita kuin Nikolaus Korvatunturilainen, Joulupukki?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Joulupukki taitaa olla roomalaisen Saturnalian ja kreikkalaisen Kronian jatkumoa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Saturnalia